Glasering: 4 metoder du skal kende

Glasering kan være en svær teknik at mestre, men du behøver ikke at være en erfaren keramiker for at opnå et flot resultat. Ved glasering er det her, du giver dit lerobjekt den sidste finish og dermed også dets visuelle udtryk. Der findes flere måde at glasere på, men de to typiske måder er ved overhældning eller ved at dyppe glasering. Ved glaseringen er det særdeles vigtigt, at keramikken er både tør og ren.

Inden du når dertil, er det vigtigt at vide hvordan skal behandle glasuren. Dette gennemgår vi derfor først.

Opblanding af glasur

Der kan let opstå klumper i glasuren, når vand og glasurpulver skal sammenblandes, for at undgå dette kan man med fordel afveje glasurpulveret og tilsætte en smule vand så pulveret dækkes. Lad blandingen hvile i 15min eller længere. Derved suger glasurpulveret vandet til sig og luftbobler og klumper kan lettere undgåes i oprøringen. Husk at holde lidt vand tilbage til den efterfølgende justering af glasurens tykkelse ved hjælp af fyldevægten. I udgangspunktet bruger man ca. en lille liter vand pr. kg glasur.

Bestemmelse af flydetal

Ved købe glasurer medfølger der ofte et vejledende flydetal. Som guideline har transparente og blanke glasurer ofte lave fylde tal omkring ca 40. For glasurer med effekt kan det optimale flydetallet være mere subjektivt, da disse glasurer netop farvevarierer alt efter glasurens tykkelse. Men flydetallet siger dog i grove træk, hvor tykt eller tyndt glasuren skal røres op. Ved fede glasurer med effekt kan et vejledende flydetal være ca. 50.

Lerskærvens sugeevne variere efter lertype og af hvilken temperatur man har forglødt ved. Dette har indflydelse på, hvor tyk den oprørte glasur bør være. Jo højere forglødnings temperatur desto lavere suge evne, hvilket kan betyde at glasuren i sådant et tilfælde bør være en smule tykkere. Lerets suge even kan også havde indflydelse på hvor længe objektet skal holdes nede i glasuren, for at opnå den ønskede tykkelsen af glasurlaget.

En flydevægt er et lille glasmåler til at måle tykkelsen/ flydetallet på oprørte glasurer (minder om en gammeldags temperaturmåler.) Flydevægten har en skala med tal fra 40 til 60, jo tyndere glasur jo lavere tal. Med glasurpulver eller vand justeres til det ønskede flydetal er nået.

Sigtning af keramisk glasur

Det er som regel en god ide, at sigte især de ensfarvede og transparente oprørte glasurer. Glasurer med melerede effekter bør ikke sigtes. Formålet med sigtningen er at fjerne rester af ikke udrørt glasur og klumper. Sigter man ikke glasuren, kan glaseringen blive ujævn og svær at styre. Når glasuren er sigtet, er du klar til at gå i gang med glaceringen af dit lerobjekt.

Glaserings metoder

Inden du begynder glacerings processen, skal du huske at objektet er tørt og rent og uden støv på overfladen. Overhældning eller dyppe glasering er som tidligere nævnt de to mest benyttede glaserings metoder. Herudover kan man også glasere ved sprøjtning eller pensling.

Overhældning

Overhældning er en glaseringsmetode som kan bruges, hvis man arbejder med store emner eller har meget lidt glasur til rådighed. Du kan også benytte overhældning for at opnå dekorative virkninger. Hos Clayform benytter vi blandt andet denne glaseringsmetode til vores Arc service serie, som tæller blandt andet keramik krus og keramik skåle.

Dyppe glasering

Glasering med glasurtang benyttes når man ønsker at glasere hele emnet. Denne metode er at foretække da den ofte en god og jævn glasering. De små mærker, som tangens spidser afsætter, forsvinder når glasuren smelter. Dyppeglasering er eksempelvis anvendt på vores keramik vaser.

Sprøjte glasering

Sprøjte glasering giver den bedste mulighed for at styre glasurlaget. Emnerne sprøjtes mens de roterer. Du bør dog altid bære støvmaske og sørge for en form for udsugning. Sprøjteglasering kan foretages med en kompressor og sprøjtepistol. Hvis man kan undgå at sprøjteglasere er det at foretrække, da man bruger meget mere glasur ved denne teknik, og at en mængde glasur hvirvles op i luften.

Pensling

Pensling sker, som navnet antyder, ved anvendelse af en pensel. Når dit leremne er klar til glacering, påføres glasuren ganske simpelt med en pensel, som skulle måle på træværk eller andet. Brug en blød pensel og påfør glasuren en 2-3 gange. Husk at lad det tørre imellem hvert lag. Herefter er dit leropbjekt klar til en tur i ovnen. Husk at tørre overflader af, som skal være i kontakt med ovnpladen for at undgå at de smelte sammen.

Efter glasering skal glasuren vaskes væk under bunden af objektet så glasuren ikke løber ned på ovnpladen under glasurbrændningen. Du kan med fordel stille objektet på en lille skåne keramik plade, så ovnpladerne beskyttes mod uheldige glasurpletter.

Kan man glasere keramik to gange?

Du kan godt dobbelt glasere keramiske emner med flere forskellige glasurer, men det er vigtigt at emnet ikke er helt gennemvådt efter den første omgang glasur. Er det tilfældet vil anden glasur drive af eller få begge glasurer til at krakelere af eller boble op når de tørrer. Det mest optimale er at glasere emnet over 2 dage. Glaserer du eksempelvis en kop indeni føste dag og derefter glasere med den anden glasur dagen efter. Derved har koppen nået at tørre og kan igen suge den nye glasur til sig. NB. Hvis man venter for længe mellem de 2 glaseringer så koppen igen er helt gennem tør, så kan man risikere at den første glasur mister lidt af even til at hæfte til leret, når den anden våde glasur bliver påført. Derfor er det mest optimalt at glasere med én eller få dages mellemrum.

Omglasering - kan man det?

Det er muligt at omglasere keramiske objekter, men det er ikke let at opnå et godt resultat. Idet glasur består af kemi og hver gang objektet brændes påvirkes glasuren på ny og ændres. En anden udfording omkring omglasering er at emnet ikke kan suge en ny glasur til sig. For at opnå en smule suge evne kan emnet varmes op og derefter hurtigt påføres den ekstra glasur, som fordampes fast på skærven og derfor ikke bare løber af.

Signe Bailey1 Comment